English | Български | Пишете ни 
13.03. - 14:30,
Euro Cinema

19.03. - 19:30,
Дом на киното

Режисьор:  Костадин Бонев
Оператор:  Константин Занков
Сценарист:  Влади Киров
Продуцент:  Галина Тонева , Кирил Кирилов
Музика:  Николай Иванов
В ролите:  Пенко Господинов , Ирини Жамбонас , Антоний Аргиров , Гергана Плетньова , Елена Стефанова
Продукция:  БНТ/Гала Филм с подкрепата на Националния филмов център
БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО
А днес накъде
Авантюрата Хамлет
Военен кореспондент
Вътрешен глас
Летете с Росинант
Малки разговори
Моето мъничко нищо
Самотни сърца
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
Хиндемит
Шивачки
Военен кореспондент
Военен кореспондент
War Correspondent
България , 2008, 90 мин, цветен

1917 година. Полудялата Европа е обхваната от пламъците на Световната война. Към Добруджанския фронт пътува български офицер, кореспондент на вестник „Военни известия”. Името му е Йордан Йовков. Той трябва да изпълни необичайна задача – да занесе годежен пръстен на първия си приятел, оженил се за момиче някъде зад фронтовата линия. По пътя си той ще срещне полуслепия ген. Колев, ходжата, който кове кръстове за умиращите от холера български войници, ще склопи очите на приятеля си и ще пренощува в дома на неговата годеница. Заедно с бележника, в който записва преживяното, Йовков ще отнесе със себе си и болезнените спомени от случилото се.

„Във филма искахме да проектираме емоциите и вълненията на Йовковите герои върху неговата личност. Опитахме се да отгатнем какъв е бил Йовков във всекидневието си на базата на литературните произведения, които е написал.
Това е кино, в което става въпрос за добро, за зло, за човешки отношения, за приятелство, за мъжка дума, за идеали и доколко те се сбъдват. Това са малки късчета мелодраматични истории, преживян възторг или потрес от войната, които Йордан Йовков реално е виждал на фронтовете в началото на ХХ век.
Йовков е вървял през окопите на войната и на всяка крачка е срещал страдание. Но е предпочел да създаде паралелен свят с добри, душевно богати хора.”
Костадин Бонев

Костадин Бонев
Български режисьор, роден през 1951 г. в Трявна. Завършва ВИИ в София и театрознание във ВИТИЗ през 1980 г. Специализира кино- и ТВ режисура във ВИТИЗ (1990) в класа на Георги Дюлгеров. Писма до долната земя печели две награди във Варна и награда за най-добър филм в Санкт Петербург през 1995 г. Критиката отличава Под облак и Търпението на камъка на Фестивала „Златен ритон” в Пловдив, като последният филм е отличен и със "Сребърен Витяз" в Киев.
1994  Писма до долната земя – docu
1997  Под облак – docu
1998  Търпението на камъка – docu
2002  Подгряване на вчерашния обед
2007  Роден в робство – docu
2008  Военен кореспондент – TV
2009  ЕВРОПОЛИС: Градът на делтата ЕВРОПОЛИС: Градът на делтата - док.
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by