English | Български | Пишете ни 
06.03. - 18:45,
Люмиер

07.03. - 19:00,
Euro Cinema

11.03. - 13:30,
Люмиер

Режисьор:  Цай Мин Лиан
Оператор:  Ляо Пън-джън
Сценарист:  Цай Мин Лиан
Продуцент:  Брюно Песери , Винсънт Уон
В ролите:  Ли Кан-шън , Чън Шян-чай , Норман Атун , Пърли Чуа
Продукция:  Soudaine Compagnie/Homegreen Films/New Crowned Hope Festival Vienna 2006
Световен разпространител:  Fortissimo Films
СВЕТОВЕН ЕКРАН
P.V.C.-1
Зоната
Курак корпе
Не искам да си лягам сам
Помогни ми, Ерос
Семейство Савидж
Сензацията
Не искам да си лягам сам
Hei yan quan
I Don't Want to Sleep Alone
Тайван-Франция-Австрия , 2006, 117 мин, цветен

За да заснеме прекрасния, елегичен Не искам да си лягам сам, майсторът на абсурдния минимализъм Цай Мин-лян напуска добре утъпканите си тайвански маршрути и за пръв път разполага действието в родната си Малайзия.
В непривичната, многоетническа и многоезична обстановка на Куала Лумпур обаче отново откриваме призрачната муза на режисьора – актьора Ли Кан-шън в ролята на мъж, който безмълвно започва любовна връзка не с една, а с цели три жени – всичките мълчаливи като него.
За пореден път почеркът на Цай личи ясно в подробностите – безкрайно шуртяща вода, заразна болест, нечистотии, мълчание, секс и, разбира се, песен, – с тази разлика, че сега те са увеличени и откроени до такава степен, че спокойно можем да обявим осмия му пълнометражен филм за най-наситен досега.
След като няколко нехранимайковци пребиват тихия, дългокос скитник, китаеца Сяо-Кан (Ли Кан-шън) група бангладешци го прибират. Те го отвеждат в порутеното си жилище, където Рауан (Норман Атун) го излекува. През нощта Сяо-Кан дели със спасителката си нейния плесенясал стар дюшек, през деня излиза да се разходи из също толкова запуснатите околности на дома. В кафене в китайския квартал се запознава с Чи (също редовно играещата при Цай Чън Шян-чай) – сервитьорка, която работи и живее със своята по-възрастна шефка (Пърли Чуа). Както обикновено във филмите на Цай, иначе затворените персонажи се вкопчват един в друг чрез физическа близост: Сяо-Кан скоро се оказва в интимни отношения и с трите местни жени. Колкото и невъзможно да изглежда, Цай е представил Куала Лумпур (впрочем с най-добро чувство) като още по-вряща и кипяща, влажна и мръсна дупка, отколкото Тайпе. Оттам и комично-гротескната сцена, в която надяналите санитарни маски Сяо-Кан и Чи се мъчат да се любят, но се задушават и кашлят от обгръщащите ги от всички страни вонливи изпарения. Задавени от атмосферни и еротични миазми, неясните герои се събират и разделят в различни съчетания помежду си (често върху зацапани дюшеци) в унасящите приливи и отливи на действието до края на филма. Който се оказва точно толкова смешен и вълнуващ, колкото може да се очаква от Цай.
Джована Фулви

Цай Мин Лиан
Роден през 1957 г. в Малайзия. Учи кино и драма в Китайския културен университет в Тайпе. Носител на „Златен лъв“ за Да живее любовта, Специална награда на журито в Берлин за Реката, както и на „Сребърна мечка“ за артистичен принос за Безпътният облак.
1991  Момчета
1992  Бунтарите на Неоновия бог
1994  Да живее любовта
1997  Реката
1998  Дупка
2001  Колко е часът там?
2003  Сбогом, ханче „Дракон“
2005  Безпътният облак
2006  Не искам да си лягам сам
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by