English | Български | Пишете ни 
12.03. - 20:30,
Одеон

Режисьор:  Корнел Мундруцо
Оператор:  Андраш Наги , Матиаш Ердей
Сценарист:  Корнел Мундруцо , Виктория Петрани , Ивет Биро
Продуцент:  Виктория Петрани , Бела Тар
Музика:  Жофия Талер
В ролите:  Орши Тот , Жолт Трил , Илдико Черна
Продукция:  T.T. Filmmuhely/Proton Cinema
Световен разпространител:  The Coproduction Office
Разпространител за България:  Про Филмс
ПОКОЛЕНИЕ: ИЗГУБЕНИ И НАМЕРЕНИ
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
Гърбавица
Йохана
Кралете на времето
Любов и други престъпления
Поколение: Изгубени и намерени
Йохана
Joan
Johanna
Унгария-Франция , 2005, 86 мин, цветен
Награди:  Фантастичен фестивал в Пучон (Южна Корея) 2005 - "Награда за женска роля" на Орши Тот; Унгарска филмова седмица ’06 – Награда за най-добра актриса на Орши Тот; „Фанташпорту” ’06 – Специална награда на журито и за актриса на Орши Тот; Награда на Унгарската критика за режисура

Младата наркоманка Йохана изпада в дълбока кома. Лекарите я спасяват по чудо. Като по знак, даден й от съдбата, Йохана започва да лекува пациентите, предлагайки им тялото си. Когато обаче отхвърля лекарите, те, начело с началника на отделението, се съюзяват срещу нея. Болничните власти й обявяват война, но благодарните пациенти се обединяват, за да я спасят. Резултатът е филмирана музикална интерпретация на Страстите на Жана Д’Арк.

Корнел Мондруцо за източника на вдъхновението си: “Исках да направя филм за това какво значи да си различен, да си различен, като избереш добрината. Колко далеч можеш да стигнеш, живеейки извън правилата на общоприетата моралност? Така се сетих за историята на Жана Д’Арк. Веднага избрах актрисата Орши Тот, която да изиграе изключително сложната роля на Йохана. Нейното изящество и силата на крехкото й присъствие извайват привидно простите и завладяващи черти на образа.”

Корнел Мундруцо
Унгарски режисьор, роден през 1975 г. Следва актьорско майсторство, а после и режисура в Колежа за драматично и филмово изкуство в Будапеща. Корнел Мундруцо привлича международното внимание още в началото със своите късометражни филми. Игралният му дебют Приятни дни (2002) печели „Сребърен леопард” в Локарно през 2002 г. и Голямата награда на София Филм Фест. Вторият филм на Мундруцо, адаптация на историята на Жана д’Арк е Йохана, чиято премиера е в секцията „Особен поглед” на фестивала в Кан.
2000  Желая това и нищо повече
2002  Приятни дни
2005  Кратко мълчание – новела от филма „Поколение: Изгубени и намерени”
2005  Йохана
2008  Делта
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by