English | Български | Пишете ни 
13.03. - 20:30,
Одеон

Режисьор:  Кристиан Мунджиу
Оператор:  Олег Муту
Сценарист:  Кристиан Мунджиу , Никола и Брюно
Продуцент:  Кристиан Мунджиу , Олег Муту
В ролите:  Анамария Маринка , Лаура Василиу , Влад Иванов , Луминита Георгиу
Продукция:  Mobra Films
Световен разпространител:  Wild Bunch
Разпространител за България:  Биг Бенг! Ентертеймънт
БАЛКАНСКИ ФИЛМОВИ СРЕЩИ
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
California Dreamin’ (Endless)
Аз съм от Титов Велес
Естрелита
Любов и други престъпления
Мао Дзе Дун
Риза
Урания
Хъдърсфийлд
Яйце
ГАЛАПРОЖЕКЦИИ И ПРЕДПРЕМИЕРИ
12
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
Невидимите
Няма ме
Призраците на Гоя
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
Сенки
Улжан
Ще се лее кръв
ПОКОЛЕНИЕ: ИЗГУБЕНИ И НАМЕРЕНИ
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
Гърбавица
Йохана
Кралете на времето
Любов и други престъпления
Поколение: Изгубени и намерени
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
4 luni, 3 saptamani si 2 zile
4 Months, 3 Weeks & 2 Days
Румъния , 2007, 113 мин, цветен
Награди:  Кан 2007 - "Златна палма" и Наградата на ФИПРЕССИ; Сан Себастиан – Наградата на ФИПРЕССИ за филм на годината; 2 Европейски филмови награди – за най-добър филм и режисура

Румъния, последните дни на комунизма. Отилия и Габита са студентки: те делят стая в апартамент в Букурещ. Габита е бременна. Момичетата си уреждат среща с г-н Бебе в евтин хотел. Той ще извърши нелегалния аборт на Габита. Но г-н Бебе отказва парите им и настоява да му се плати по друг начин.

„Не исках да правя филм за абортите при комунизма; мисля, че филмът ми стига отвъд тази тема. Абортите са добър пример за влиянието, което пропагандата и образованието имаха върху нас, дори и да не сме го осъзнавали в онзи момент. В Румъния абортите бяха легални до 1966 г., а след това Чаушеску наложи да се приеме закон, забраняващ абортите, за да има много деца, които да изпълнят очакванията на комунистическия свят. Жените въобще не бяха подготвени – трябваше им известно време и така на бял свят се появиха доста деца. Аз самият съм се появил на белия свят така и затова считах за важно да направя този филм... Заради натиска на режима жените и семействата им бяха толкова загрижени да не бъдат заловени, че правят нелегален аборт, че не им оставаше време да се замислят за моралната страна на проблема...”
Кристиан Мунджиу

Кристиан Мунджиу
Румънски режисьор, роден през 1968 г. Учи литература и работи като учител по английски, журналист, радиоводещ и режисьор на ТВ предавания, преди да бъде приет в Букурещката академия за драма и кино, където учи режисура. По време на следването си работи като асистент-режисьор в чужди продукции, снимани в Румъния. За дебюта си Запад печели наградата на ФИПРЕССИ на София Филм Фест ’03 и Наградата на публиката в Солун ’02. Режисьор на новелата Момичето с пуйката от филма Поколение: Изгубени и намерени, заснет под артистичното ръководство на селекционера на „Берлинале” Николай Никитин.

2002  Запад
2005  Момичето с пуйката – новела от „Поколение: Изгубени и намерени”
2007  4 месеца, 3 седмици и 2 дни
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by