English | Български | Пишете ни 
12.03. - 19:00,
Чешки център

Режисьор:  Мирослав Янек , Вит Янечек , Роман Вавра
Оператор:  Мирослав Янек , Вит Янечек , Роман Вавра
Сценарист:  Мирослав Янек , Вит Янечек , Роман Вавра
Продуцент:  Рихард Немец , Яна Бецкова
Продукция:  Verbascum
Световен разпространител:  Czech Television – Telexport
МИРОСЛАВ ЯНЕК - ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА
Битка за живот
Верка
Гражданинът Хавел
Невиждани
Хачипе
Битка за живот
Bitva o zivot
Battle of Life
Чехия , 2000, 88 мин, цветен

Този филм е общ проект на трима изявени чешки документалисти, които са се опитали да уловят колоритния живот в село Бистра в Орлицките планини в началото на новия век. Първоначалната идея е била филмът да се базира на едноименната военна игра, в която участниците разиграват въображаема битка за съседното село Янов от Втората световна война. Но режисьорите скоро разбират, че това е само една от многото истории, чествания и други събития, при които няма разлика между реалния живот и карнавала. Виждаме изпълнение на местна група шегаджии, пижамено парти, купон в кръчма навръх Нова година и други подобни случки.
„Не знам друго място на света, където хората да си организират толкова различни събития само за да се веселят. Те например гледат слънчевото затъмнение в пъстри дрехи, избрани според това какви биха искали да бъдат след края на света“ – казва Мирослав Янек, един от режисьорите.

Мирослав Янек
Чешки документалист, роден в Наход през 1954 г. От ранна възраст се посвещава на любителското кино и снима няколко филма като самоук кинематографист. През 1979 г. емигрира в Германия, а по-късно и в САЩ, където успява да се наложи като монтажист. Най-големият му успех е работата с Годфри Реджо по популярните филми Поуакаци, Anima Mundi и Накойкаци. В началото на 90-те години той работи с Реджо в Италия върху мултимедийния проект Фабрика, финансиран от “Benetton” под ръководството на Оливиеро Тоскани. След завръщането си в Чехия започва сам да снима своите документални филми


1983  Герои
1984  Посетител
1987  Сега си лягам
1995  За семейство Кралик и госта
1996  Незрящите
1998  Хамза, аз съм
2000  Битка за живот
2001  Аленитe платна
2005  Верка
2008  Гражданинът Хавел
Вит Янечек
Роман Вавра
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by