English | Български | Пишете ни 
09.03. - 18:30,
Одеон

11.03. - 19:00,
Euro Cinema

Режисьор:  Семих Капланоглу
Оператор:  Йозгюр Екен
Сценарист:  Орджун Кьоксал , Семих Капланоглу
Продуцент:  Лилет Ботаси , Семих Капланоглу
В ролите:  Неджат Ишлер , Саадет Исил Аксой , Уфук Байрактар
Продукция:  Kaplan Film/Inkas Film
Световен разпространител:  Coach 14
БАЛКАНСКИ ФИЛМОВИ СРЕЩИ
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
California Dreamin’ (Endless)
Аз съм от Титов Велес
Естрелита
Любов и други престъпления
Мао Дзе Дун
Риза
Урания
Хъдърсфийлд
Яйце
Яйце
Yumurta
Egg
Турция-Гърция , 2007, 98 мин, цветен
Награди:  Сараево 2007 - "Награда за женска роля" на Саадет Исил Аксой; 6 награди в Анталия – за най-добър филм, за сценарий, за операторско майсторство, за изгряваща звезда на Саадет Исил Аксой, за сценография и за костюми

След смъртта на майка си поетът Юсуф се връща в родния си град. Той не подозира за съществуването на далечна роднина, Айла, живяла при майката през последните пет години. Юсуф се съгласява да изпълни жертвения ритуал, който майка му не успяла да извърши преди смъртта си... Юсуф и Айла поемат към гроба на Светеца за традиционната церемония. Тъй като не успяват да намерят стадото, от което трябва да изберат жертвеното животно, двамата трябва да прекарат нощта в хотел. Там се празнува сватба и атмосферата повлиява за сближаването на Юсуф и Айла. Дали падналият сняг ще покрие чувството за вина, дали жертването на овена ще промени съдбата на Юсуф?

Семих Капланоглу
Турски режисьор, роден в Смирна през 1963 г. Завършва кино- и телевизионна режисура в университета „Докуз Ейлюл” в Смирна през 1984 г. Дебютният му игрален филм Далеч от дома печели много награди. Световната премиера на втория игрален филм на режисьора Падението на ангела е на Берлинале. Яйце, който е първият филм от трилогията, озаглавена Яйце – Мляко – Мед бе поканен за участие в „Четиринайсетдневката на режисьорите” на фестивала в Кан през 2007 г. Мляко – вторият филм от трилогията, получи подкрепа от Световния фонд за кино на Берлинале.

2001  Далеч от дома
2005  Падението на ангела
2007  Яйце
2008  Мляко
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by