English | Български | Пишете ни 
10.03. - 21:00,
Дом на киното

11.03. - 13:30,
Дом на киното

Режисьор:  Теона Митевска
Оператор:  Виржини Сен Мартен
Сценарист:  Теона Митевска
Продуцент:  Лабина Митевска
Музика:  Оливие Самулян
В ролите:  Лабина Митевска , Ана Костовска , Николина Куяца
Продукция:  Sisters & Brother Mitevski/Silkroad Prod./Entre Chien&Loup/Vertigo/Emotionfilm/Climax Films
БАЛКАНСКИ ФИЛМОВИ СРЕЩИ
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
California Dreamin’ (Endless)
Аз съм от Титов Велес
Естрелита
Любов и други престъпления
Мао Дзе Дун
Риза
Урания
Хъдърсфийлд
Яйце
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС
Авантюрата Хамлет
Аз съм от Титов Велес
Барабанистът
Донован Слакс
Лудост посред лято
Любов и други престъпления
Нашият личен живот
Птицата не може да лети
Русалка
Седем дни неделя
Семейни правила
Ягодово вино
Аз съм от Титов Велес
Jas sum od Titov Veles
I Am from Titov Veles
Македония-Франция-Словения-Белгия , 2007, 102 мин, цветен
Награди:  Сараево 2007 - "Специална награда на журито" ; „Братя Манаки” – „Сребърна камера 300”

Титов Велес е старинно градче, в център на което има токсична фабрика за олово. „Титов” може и да е премахнато официално от името, тъй като е свързано с Тито, диктатора на бивша Югославия, но всички продължават да си го наричат Титов Велес. За трите незабравими сестри в центъра на филма също не е лесно да се отърсят от наследството на миналото. Невероятният нов филм на македонската режисьорка Теона Стругар Митевска предлага рядко задълбочен поглед към преживяванията на балканските жени, изпълнени с желание за нов живот. Трите сестри живеят в съсипан район, разорен както от комунизма, така и от капитализма, и си дават сметка, че трудно ще преодолеят лишенията, дори като си помагат една на друга.
Нашият водач в историята е девствената, 27-годишна Афродита (Лабина Митевска), която не говори, откакто майката ги е напуснала, а бащата е починал внезапно. Близначката й Сафо (Николина Куяца) е амбициозна хандбалистка. Противно на това, което името й внушава, Сафо обича мъжете и се опитва да има колкото може повече връзки; нейните завоевания обаче невинаги й носят радост. Красивата Славица (Ана Костовска) е 35-годишна жена, която се бори с пристрастеността си към наркотиците и участва в домакинството наравно със сестрите си. Близначките търсят съпруг за Славица, за да има кой да печели хляба за дома, а Сафо се опитва да емигрира в Гърция. Но скъсването с миналото се оказва трудно не само за Славица, а за всички.
Чрез магически реализъм, черно чувство за хумор и завладяващите актьорски изпълнения които успява да вдъхнови, режисьорката постига красота дори и в най-суровите ситуации и места. Аз съм от Титов Велес смело и въздействащо изследва не само чувствата на жените, но и неимоверната им воля за оцеляване – и за по-добър живот – на всяка цена.
Димитри Ейпидес

Теона Митевска
Македонска режисьорка, родена през 1974 г. в Скопие. От дете играе в театъра и се снима за телевизията. Завършва графичен дизайн и известно време практикува като художник. Работи като художествен директор в рекламната агенция “Saatchi & Saatchi”. През 1998 г. започва магистратура по кино в училището по изкуствата “Тиш”. С брат си и сестра си – известната актриса Лабина Митевска, основава продуцентска компания. Как убих светец е първият й игрален филм.
2001  Veta – short
2004  Как убих светец
2007  Аз съм от Титов Велес
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by