English | Български | Пишете ни 
07.03. - 20:30,
Одеон

08.03. - 21:00,
Euro Cinema

Режисьор:  Кристиан Немеску
Оператор:  Ливиу Маргидан
Сценарист:  Катрин Линструм , Кристиан Немеску , Тудор Войцан
Продуцент:  Андрей Бонцеа
В ролите:  Арманд Асанте , Разван Василеску , Джейми Елман
Продукция:  MediaPro Pictures
Световен разпространител:  MediaPro Distribution
БАЛКАНСКИ ФИЛМОВИ СРЕЩИ
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
California Dreamin’ (Endless)
Аз съм от Титов Велес
Естрелита
Любов и други престъпления
Мао Дзе Дун
Риза
Урания
Хъдърсфийлд
Яйце
California Dreamin’ (Endless)
California Dreamin’ (Nesfarsit)
California Dreamin’ (Endless)
Румъния , 2007, 155 мин, черно-бял, цветен
Награди:  Кан 2007 - "Награда в програма „Особен поглед”" ; „Молодист”, Киев – Специална награда на журито и Наградата на ФИПРЕССИ

Преди балканският епос California Dreamin’ (Endless) да бъде почетен като поредното доказателство за славния възход на новото румънско кино, трябва да се отбележи един трагичен факт. Режисьорът Кристиан Немеску загива при автомобилна катастрофа заедно със своя звукорежисьор Андрей Тонцу на 24 август 2006 г. Немеску беше почти на 27 и игралният му дебют бе още незавършен; филмът бе награден посмъртно в програмата „Особен поглед” на фестивала в Кан миналата година.
California Dreamin’ е създаден по действителен случай. През юли 1999 г. свръхсекретна радарна система на НАТО пътува с влак към раздираното от война Косово. Спешната мисия е спряна от Дояру (Разван Василеску) – началник-гара и местно величие в румънското градче Капалнита. Въпреки, че е получил устно разрешение от правителството, той настоява да се попълнят всички необходими митнически документи преди да разреши високотехнологичният товар да премине. Започва борба за надмощие между могъщия черноборсаджия и командирите на американския военен ескадрон, конвоиращи техниката – кап. Дъг Джоунс (Арманд Асанте) и серж. Дейвид Макларън (Джейми Елман).
Докато се оформи цялата бумащина, американците убиват времето си с местните девойки, сред които е дъщерята на самия Дояру – Моника (прекрасната Мария Динулеску). Но пет дни престой са предостатъчни, за да се случи нещо опасно, особено когато всички местни хора си блъскат главите как да извлекат изгода от американците. Първоначалните закачки с чужденците бледнеят пред политическата буря, която се развихря.
С широк размах и блуждаеща камера Немеску поставя културния сблъсък между румънците и американците като неистова комедия. Едните са съсипани от годините на лишения, корупция и бюрократична неефективност, другите са нафукани и арогантни. Местните жители приемат пристигането на американците в града с дълго стаявани надежди за свобода, ала те не са в състояние да изпълнят ролята на спасители, очаквани от румънците още от Втората световна война.
Въпреки че смъртта на Немеску е огромна загуба за световното кино, той ни оставя този майсторски и амбициозен филм.
Мишел Мао

Кристиан Немеску
Румънски режисьор, роден през 1979 г. в Букурещ. Завършва Университета за драма и кино „Й. Л. Караджале”. California Dreamin’ (Endless) е игралният му дебют. Умира през 2006 г.
2000  Хората от блоковете са луди по музиката – short
2001  Мекано – short
2001  Михай и Кристина – short
2003  Poveste la scara ‘C’ – short
2006  Марилена от P7 – short
2007  Мечта за Калифорния (Без край)
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by