English | Български | Пишете ни 
07.03. - 19:30,
Дом на киното

22.03. - 20:30,
Люмиер

Режисьор:  Пол Андерсън
Оператор:  Робърт Елсуит
Сценарист:  Пол Андерсън
Продуцент:  Пол Андерсън , Джоан Селър , Даниел Лупи
Музика:  Джони Грийнуд
В ролите:  Даниъл Дей-Луис , Пол Дейно , Кевин О'Конър , Киаран Хайндс , Дилън Фрейзиър
Продукция:  Miramax/Paramount Vantage/JoAnne Sellar/Ghoulardi Film Co.
Световен разпространител:  EEAP
Разпространител за България:  Съни Филмс
ГАЛАПРОЖЕКЦИИ И ПРЕДПРЕМИЕРИ
12
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
Невидимите
Няма ме
Призраците на Гоя
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
Сенки
Улжан
Ще се лее кръв
Ще се лее кръв
There Will Be Blood
There Will Be Blood
САЩ , 2007, 158 мин, цветен
Награди:  2007 - "Златен глобус" за драматичен актьор на Даниъл Дей-Луис; 4 награди на Лосанжелиската критика – за най-добър филм, за режисура, за актьор на Даниъл Дей-Луис и за сценография; 2 награди на Нюйоркската критика – за най-добър актьор на Даниъл Дей-Луис и за операторско майсторство

Вдъхновен от първите 150 страници на социалнокритичния роман на Ъптън Синклер „Петрол!” и биографията на калифорнийския петролен магнат Едуард Доъни (1856-1935), филмът на Пол Томас Андерсън разказва историята на Даниъл Плейнвю, който се отправя да търси сребърни находища в американския запад в началото на миналия век. Вместо сребро той намира петрол и само за няколко години става неимоверно богат магнат. Възходът към властта на Плейнвю е безмилостен. Използвайки малкия си син, Х. У., той успява да убеди мнозина фермери да отстъпят правата си за проучване на находища в собствените им земи. Все пак, този убедителен „self-made man” е на път да се провали, когато стига до християнския фундаменталист и светски проповедник Илай Съндей и семейството му. Когато най-после Даниъл Плейнвю получава разрешение да сондира за петрол в земите на Илай, свещеникът се превръща в страховит опонент, който се опитва чрез своите силно набожни проповеди да спре опитите на Плейнвю да модернизира района – и дори успява да принуди безчовечния и циничен предприемач да падне на колене.
Звездата на Плейнвю помръква, когато Х. У. оглушава след инцидент на сондажната кула. Напълно завладян от алчността си, Плейнвю рискува за пореден път живота на сина си в търсене на черното злато. Човеконенавистната същност на Плейнвю се проявява с цялата си сила и, без дори да се замисли, той извършва хладнокръвно убийство. Цената, която героят плаща за огромното си богатство, е твърде висока – онова, което е започнало като търсене на щастието, приключва в ненавист и самота.

Пол Андерсън
Paul Anderson
Американски режисьор, роден в Студио Сити, щата Калифорния, през 1970 г. Започва кариерата си в киноиндустрията като асистент в ТВ филми и игри в Лос Анжелис и Ню Йорк, като успоредно работи и в различни независими продукции. Снима първия си късометражен филм в Лас Вегас пред 1993 г. с камера назаем. Развива проекта за дебюта си Невероятната осмица на “Filmmakers’ Workshop” на фестивала „Сънданс”. Носител на „Златна мечка” за Магнолия и на наградата за режисура в Кан за Гроги от любов.
1993  Цигари и кафе
1996  Невероятната осмица
1997  Буги нощи
1999  Магнолия
2002  Гроги от любов
2007  Ще се лее кръв
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by