English | Български | Пишете ни 
07.03. - 19:30,
НДК - Зала 1

08.03. - 11:00,
Люмиер

19.03. - 20:30,
Люмиер

Режисьор:  Никита Михалков
Оператор:  Владислав Опелянц
Сценарист:  Никита Михалков , Владимир Моисеенко , Александър Новотоцки , по пиесата „12 разгневени мъже” от Реджиналд Роуз
Продуцент:  Никита Михалков , Леонид Верешчагин
Музика:  Едуард Артемиев
В ролите:  Сергей Маковецки , Сергей Гармаш , Алексей Петренко , Юрий Стоянов , Сергей Газаров , Никита Михалков , Михаил Ефремов , Валентин Гафт , Алексей Горбунов , Сергей Арцибашев , Виктор Вержбицки , Роман Мадиянов , Александър Адабашян , Апти Магамаев
Продукция:  Three T
Разпространител за България:  АРТ Фест
ГАЛАПРОЖЕКЦИИ И ПРЕДПРЕМИЕРИ
12
4 месеца, 3 седмици и 2 дни
Невидимите
Няма ме
Призраците на Гоя
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
Сенки
Улжан
Ще се лее кръв
ФОКУС РУСИЯ
12
Александра
Да изобразиш жертвата
Изгнание
Монгол
Прости неща
Пътешествие с домашни животни
Русалка
12
12
12
Русия , 2007, 153 мин, цветен

12 съдебни заседатели с различни професии и обществено положение разискват съдбата на чеченски тийнейджър, обвинен в убийството на втория си баща – бивш офицер от специалните части, участвал в операции в Чечня. Простите думи на един от заседателите: „Нека поне да поговорим искрено за това”, разяряват останалите. Според тях няма какво толкова да се обсъжда, след като и следователите, и прокурорът са убедени, че обвиняемият е „виновен”.
В крайна сметка, нали професионалистите са най-умни и компетентни. Какво тогава има да се обсъжда? Трябва да бъдем обсъдени ние самите. Всеки носи недоволство и потискаща болка за несправедливостите, които са се случили в живота ни или в живота на роднина или приятел. И откриваме, че в Русия законът не може да съществува в лишен от емоции контекст. Законът докосва душата на човека, избран да вземе решение. И така, тук наистина има за какво да се говори: болка, страдание и състрадание се сливат в друго измерение. Само да беше руснак това момче! Но той е чеченец – човек от етнос, с който Русия е в конфликт от векове. Не само юридическите факти, но и психологическата проницателност на заседателите спрямо свидетелите на обвинението ги кара буквално да променят присъдата. И все пак остава един въпрос: какво е свободата за момчето, за заседателите и за всеки друг, живеещ в Русия?

„Филмът ни дава повод да говорим за дълбоките човешки страхове и грехове, за отчаянието от тоталната самота и уязвимостта на човешките същества. Правим разрез на съвременното руско общество, при който конфликтът между заседателите излиза извън съдебната зала и израства до ниво на дискусия и разбиране кои сме ние, съвременните руснаци, къде е границата на взаимната омраза, до която всички сме се докарали и колко дълбоко скрити (ако не и напълно изчезнали) са простите човешки ценности в нас – хуманизъм, честност и обективност. С този филм повдигаме същите „важни човешки въпроси”, които така дълбоко вълнуваха Достоевски, Толстой и Чехов. И всички те стигат до един и същи отговор: всеки човек е не средство, а цел.”
Никита Михалков

Никита Михалков
Руски режисьор, роден през 1945 г. в Москва. Започва кариерата си като актьор, а по-късно става режисьор и сам продуцира филмите си. Кариерата му е изключително успешна и той е неимоверно популярен в Русия както като актьор, така и като режисьор. Филмите му са ценени и от публиката по цял свят и са спечелили доста международни награди. Президент на собствената си продуцентска компания „Three T”. Председател на Съюза на руските кинематографисти, президент на Руската културна фондация и член на Президентския съвет за култура.
1974  Свой сред чужди, чужд сред свои
1976  Робиня на любовта
1977  Незавършена пиеса за механично пиано
1979  Пет вечери
1979  Няколко дни от живота на Обломов
1981  Роднини
1983  Без свидетели
1987  Очи чорние
1991  Урга
1994  Изпепелени от слънцето
1998  Сибирският бръснар
2007  12
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by