English | Български | Пишете ни 
07.03. - 13:30,
Дом на киното

16.03. - 16:30,
Одеон

Режисьор:  Фатих Акин
Оператор:  Гордън Тимпън
Сценарист:  Фатих Акин
В ролите:  Фатих Акин , Мустафа Енвер Акин , Сем Акин , Адам Бусдукос
Продукция:  Fidelis Mager
ФАТИХ АКИН
Кратко и безболезнено
Мисля за Германия – Забравихме да се върнем
Музиката на Истанбул
На прага на Рая
Потурчен
През юли
Сенсин, ти си!
Солино
Срещу стената
Мисля за Германия – Забравихме да се върнем
Denk ich an Deutschland – Wir haben vergessen zuruckzukehren
I Think about Germany – We Forgot to Go Back
Германия , 2001, 60 мин, цветен

Забравихме да се върнем е филм на Фатих Акин – част от поредица от полудокументални телевизионни филми с общото заглавие Мисля за Германия. В проекта на WDR от 1997 г. насам са се включили 12 режисьори, сред които Андреас Дрезен, Петер Лилиентал, Доминик Граф и Дорис Дьори.
60-минутният филм от 2001 г. е първата документална работа на известния режисьор на игрални филми. Тръгвайки от квартала на Хамбург Алтона, Акин разказва отзад напред за заселването на своите родители, чиято история може да се приеме като събирателна за съдбата на много турски семейства. През 1965 г. семейството на Акин вижда обява за работа на гастарбайтери в Германия. Първо заминава само бащата, а две години по-късно отива и майката. Отначало престоят в Германия е заплануван само за две години. За бащата са почти необясними последвалите трийсет и пет: „Ние просто забравихме да се върнем” – коментира той, работейки и по време на снимките на филма в същата фабрика, чиято обява за работа приема през 60-те години.
С помощта на интервюта и анекдоти Акин рисува цялостна картина на немско-турския живот в Германия и в Турция, която за всеки от членовете на семейството му изглежда по различен начин. Режисьорът е отведен от родното си място Хамбург през Истанбул до турското село, откъдето произхожда семейство му.

Фатих Акин
Роден в Хамбург на 25 август 1973 г. в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в игралното кино през 1998 г. с Кратко и безболезнено, който печели доста награди и, подобно на предпоследния му филм Солино, създаден през 2002 г., е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор. Най-големият си успех постига с С глава в стената (Gegen die Wand), за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 г.
1998  Кратко и безболезнено
2000  През юли
2001  Denk ich an Deutschland - docu
2002  Солино
2004  С глава в стената
2005  Музиката на Истанбул - docu
2007  На прага на Рая
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by