English | Български | Пишете ни 
10.03. - 11:30,
Дом на киното

20.03. - 18:30,
Одеон

Режисьор:  Фатих Акин
Оператор:  Ерве Дьо
Сценарист:  Фатих Акин
Продуцент:  Фатих Акин , Клаус Мек , Андреас Тил , Сандра Харцер-Кукс , Кристиан Кукс
В ролите:  Александър Хаке, „Баба Зула“ , „Ориент Експрешънс“, Думан , „Репликас“, Еркин , Сеза, „Истанбул Стайл Брейкърс“ , Мерджан Деде, Селим Сеслер , Брена Маккримън, „Сиясиябенд“ , Айнур, Орхан Генджебай , Мюзеийен Сенар, Сезен Аксу
Продукция:  Corazon Intl./Intervista Digital Media/NDR/Pictorion Pictures
Световен разпространител:  Bavaria Film International
Разпространител за България:  АРТ Фест
ФАТИХ АКИН
Кратко и безболезнено
Мисля за Германия – Забравихме да се върнем
Музиката на Истанбул
На прага на Рая
Потурчен
През юли
Сенсин, ти си!
Солино
Срещу стената
Музиката на Истанбул
Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul
Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul
Германия , 2005, 90 мин, цветен

Музиката на Истанбул представя западната гледна точка – поглед от разстояние към чуждия, еротичен, опасен, изкушаващ град. Филмът е търсене, одисея, предприета, за да се проучат музикалните извори, влияния и перспективи на града. Истанбул е изгарящ град. Ако Берлин бе най-модерният град в началото на 90-те години, а Хавана в края на 90-те, може би началото на новото хилядолетие даде на Истанбул шанса да представлява тоталния мегаполис на Европа – просто трябва да го усетите! A дали Истанбул изобщо принадлежи на Европа? Напоследък множество диджеи, музиканти и артисти от цял свят идват в Истанбул. Те търсят вдъхновение, опитвайки се да разкрият тайните на прелестната красота. Всички възможни предубеждения, които сте имали спрямо турската музика, ще изчезнат тутакси след като се докоснете до неимоверно богатото съчетание от музикални стилове в Музиката на Истанбул. Сред най-силните моменти във филма са пееща в турска баня жена от Кюрдистан, от чийто божествен глас ще ви побият тръпки на радост, и рап-певец, който изстрелва по 1500 турски думи в минута в най-впечатляващото рап-изпълнение, което някога сте чували.

Фатих Акин
Роден в Хамбург на 25 август 1973 г. в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в игралното кино през 1998 г. с Кратко и безболезнено, който печели доста награди и, подобно на предпоследния му филм Солино, създаден през 2002 г., е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор. Най-големият си успех постига с С глава в стената (Gegen die Wand), за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 г.
1998  Кратко и безболезнено
2000  През юли
2001  Denk ich an Deutschland - docu
2002  Солино
2004  С глава в стената
2005  Музиката на Истанбул - docu
2007  На прага на Рая
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by