English | Български | Пишете ни 
16.03. - 17:00,
НДК - Зала 1

17.03. - 16:00,
Люмиер

23.03. - 20:30,
Люмиер

Режисьор:  Сергей Бодров
Оператор:  Сергей Трофимов , Рoхир Стоферс
Сценарист:  Сергей Бодров , Ариф Алиев
Продуцент:  Сергей Селянов , Антон Мелник , Щефан Арнд , Мануела Щер
Музика:  Туомас Кантелинен
В ролите:  Таданобу Асано , Хонлей Сун , Хулан Чулуун , Одням Одсурен , Алия
Продукция:  СТБ Фильм Компани/Андреевский Флаг Фильм Компани/X-Filme Creative Pool/Kinofabrika
Световен разпространител:  Beta Cinema
ФОКУС РУСИЯ
12
Александра
Да изобразиш жертвата
Изгнание
Монгол
Прости неща
Пътешествие с домашни животни
Русалка
Монгол
Mongol
Mongol
, 2007, 120 мин, цветен

Сергей Бодров сбъдва отдавнашна своя мечта, пренасяйки вълнуващия разказ за един от най-великите владетели от династията на Монголите на екрана. Историята за едно момче, което се издига до титлата хан, е в основата на този епос за любов и измяна. В своето повествование за фамилия, разделена насила и прогонена, но успяла да си върне властта, Монгол достига шекспирови висоти. Смелостта на едно момче е поставена на изпитание срещу силите, решени да го унищожат. Той успява да ги победи само с мощта на волята си.
9-годишният Темуджин и неговият баща, ханът, поемат на път, за да му търсят невеста. Докато пътува из вкочанената красива тундра, Темуджин вижда момиче, което обявява за своя съпруга, макар бащата да не е съгласен с този избор. Животът на момчето се променя внезапно, когато банда татари отравя баща му. Въпреки че е наследник на властта, племето отказва момчето да им стане водач. Те прокуждат цялото семейство и ги принуждават да водят мизерно съществуване.
В последвалата епична история за смелостта и способността да се справя с трудности момчето възмъжава (Таданобу Асано), намира девойката, която си е избрал за невеста преди толкова години, и постепенно се домогва до властта в своето кралство. В това пикаресково пътуване Темуджин попада в робство, успява да отмъсти и постига висините на властта, които познава от дете. Сагата се разиграва на фона на величествените пейзажи на Централна Азия, където властва племенната лоялност, а конфликтите се решават само чрез битки.
Епичната сюжетна канава очевидно стимулира Бодров и той се наслаждава на визуалните възможности да заснеме битките с максимална реалистичност. Но режисьорът намира и време за спокойни сцени между Темуджин, съпругата му и неговата обична майка. Семейството е в основата на поведението на героите и Бодров постоянно се връща към тази идея в своята възстановка на този съществен период от монголската история.
Пиърс Хандлинг

Сергей Бодров
Руски режисьор, роден през 1948 г. в Хабаровск. Специализира кинодраматургия във ВГИК. След дипломирането си става кореспондент на сп. „Крокодил” и публикува доста есета и разкази. Носител на Голямата награда на Америките от Монреал за Свободата е рай, „Кристален глобус” от Карлови Вари и номинация за „Оскар” за чуждоезичен филм за Кавказки пленник.
1984  Сладкият сок на тревата - съвм. с Аманбек Алпиев
1985  Непрофесионалисти
1986  Ненавиждам те - TV
1989  С. Е. Р. – Свободата е рай
1989  Катала – съвм. с Александър Буравски
1992  Белият крал, червената кралица (руснаци)
1992  Исках да видя ангели
1999  Препусни на воля
2001  Набързо
2002  Целувката на мечката
2005  Номад – съвм. с Иван Пасер и Талгат Теменов
2007  Пияният моряк – docu
2007  Монгол
2008  Кавказки пленник
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by