English | Български | Пишете ни 
14.03. - 20:30,
Одеон

15.03. - 16:00,
Дом на киното

Режисьор:  Лени Ейбръхамсън
Оператор:  Питър Робъртсън
Сценарист:  Марк О'Халоран
Продуцент:  Ед Гини
Музика:  Стивън Реникс
В ролите:  Конър Райън , Пат Шорт , Ан-Мари Дъф
Продукция:  Element Films
Световен разпространител:  MK2
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
99 франка
Амбалаж
Веднъж
Вие, живите
Гараж
Една тайна
Импорт/Експорт
Ирина Палм
Катин
Класът
Крале
Кралят на пинг-понга
Любовни песни
Опиум: Дневникът на една луда жена
Отблъскващият град
Отнесен от жената
Посетителката
Посещението на оркестъра
Сватба
Товар 200
Халъм Фоу
Човекът от Лондон
Гараж
Garage
Garage
Ирландия , 2007, 85 мин, цветен

Кроткият саможивец Джоузи работи като механик в западнала бензиностанция в покрайнините на малък ирландски град. Считан за местния идиот от съгражданите си, които нито го искат, нито имат нужда от него, Джоузи е самотен, но и по своему доволен – блаженото му изражение рядко се помрачава.
Смел поглед към самотата на провинциалния живот, Гараж бяга от типичните клишета за провинцията като място на пасторална идилия или просто повод да се посмеем. Вместо това предлага съзерцателна, пестелива история, която е колкото язвителна, толкова и съсипващо смешна. Склонността към минималистичен фарс на режисьора Лени Ейбръхамсън и сценариста Марк О’Халоран (Адам от отличения с Голямата награда на СФФ ’05 Адам и Пол, на който също е сценарист) се разкрива именно, когато обрисуват глуповатия Джоузи.
Когато 15-годишният Дейвид (Конър Райън) започва почасова работа в гаража на Джоузи, двамата се сприятеляват след няколко халби бира. В блажено неведение относно табутата срещу неговият нов приятел, Джоузи (изигран от обичания ирландски комик Пат Шорт) започва все по-силно да желае човешко общуване – чувство, което става толкова по-силно, колкото повече време прекарва сред хора. Една от тях е и Кармел (Ан-Мари Дъф), която работи в кварталния магазин и се отнася към него с необичайна нежност.
Мишел Мао

Лени Ейбръхамсън
Ирландски режисьор, роден в Дъблин през 1966 г. Късометражният му филм Тримата Джо печели награда на фестивала в Корк. Заснел е доста телевизионни реклами в Ирландия, Великобритания и други страни, най-известни сред които са спотовете “Flatmates” и “Nightclub” за бирата “Карлсберг”. След като спечели Голямата награда на София Филм Фест през март 2005 г., дебютът му Адам и Пол бе номиниран и от Европейската филмова академия за най-добър сценарий.
1991  Тримата Джо – short
2004  Адам и Пол
2007  Гараж
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by