English | Български | Пишете ни 
07.03. - 18:30,
Люмиер

08.03. - 16:30,
Одеон

09.03. - 14:30,
Люмиер

09.03. - 19:00,
Euro Cinema

Режисьор:  Ян Сверак
Оператор:  Владимир Смутни
Сценарист:  Зденек Сверак
Продуцент:  Ян Сверак , Ерик Абрахам
Музика:  Ондржей Соукуп
В ролите:  Зденек Сверак , Даниела Коларжова , Павел Ландовски , Татяна Вилхелмова , Иржи Махачек , Мирослав Таборски
Продукция:  Biograf Jan Sverak/Portobello Pictures/Phoenix Film Investments
Световен разпространител:  Portobello Pictures
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
99 франка
Амбалаж
Веднъж
Вие, живите
Гараж
Една тайна
Импорт/Експорт
Ирина Палм
Катин
Класът
Крале
Кралят на пинг-понга
Любовни песни
Опиум: Дневникът на една луда жена
Отблъскващият град
Отнесен от жената
Посетителката
Посещението на оркестъра
Сватба
Товар 200
Халъм Фоу
Човекът от Лондон
Амбалаж
Vratne lahve
Empties
, 2007, 100 мин, цветен
Награди:  Карлови Вари 2007 - "Награда на публиката" ; Котбус ’07 - "Награди на публиката"

С влизането на „бейби бум”-поколението в неговите „златни години” въпросите, поставени от Ян Сверак в новата му затрогваща комедия, стават дори още по-съществени: „приключил” ли си, след като веднъж си се пенсионирал? Обичаш жена си, но защо май тя не те обича вече? Ревнува ли от погледите на другите жени, докато си яхнал колелото в сексапилни шорти? Всички тези въпроси и още доста намират отговори в този чудесен филм. Амбалаж е очарователен, смешен, трагикомичен, смешен, романтичен и в крайна сметка – да, страшно смешен.
Йозеф (Зденек Сверак) е гимназиален учител по литература, който един ден осъзнава, че вече не разбира учениците си и тутакси зарязва преподаването. Това шокира Елишка (Даниела Коларжова) – неговата съпруга от 30 години, на която сега този раздразнителен и недоволен мъж й се мотка из краката по цял ден. Йозеф обаче решава, че все още има с какво да допринесе за обществото и трябва да си намери друга работа. Нито едно от начинанията му не потръгва – най-малко превръщането му в единствения 68-годишен куриер на велосипед в Прага, – докато не започва почасова работа на щанда за празни бутилки в кварталния супермаркет.
И както си работи там, Йозеф осъзнава, че това, на което трябва да учи хората, не обезателно идва от книгите. Така решава да стане ученик на живота. Йозеф винаги е бил немирна душа и скоро благовъзпитаните му намеси в живота на другите водят до усложнения, изискващи драматични решения. Амбалаж събира отново екипа баща и син Сверак, които създадоха и отличения с „Оскар” през 1996 г. Коля, и тук те отново са във върховна форма.
Малко неща в живота представляват предизвикателство от ранга на брака и пенсионирането. Когато тези теми са изобразени от майстор, избрал освен това за главната роля баща си (който е и сценарист), можете да очаквате доста съдържателна комедия. С Амбалаж получавате точно това.
Джейн Шьотле

Ян Сверак
Чешки режисьор, роден през 1965 г., син на сценариста и актьор Зденек Сверак. Учи документално кино във ФАМУ, Прага. Получава признание още със студентските си филми. Дебютира с нежната комедия Начално училище, номинирана за "Оскар". Пътуването му носи "Кристален глобус" от Карлови Вари, а Коля е отличен с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.
1991  Начално училище
1994  Акумулатор 1
1994  Пътуването
1996  Коля
2001  Тъмносин свят
2004  Татенце - docu
2007  Амбалаж
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by