English | Български | Пишете ни 
Режисьор:  Петер Нес
Оператор:  Мариус Йохансен Хансен
Сценарист:  Йохан Богеус , Петер Нес , по романа на Ерленд Лое
Продуцент:  Олав Йоен
Музика:  Аслак Хартберг
В ролите:  Тронд Фауза Аурвог , Мариан Саастад Отесен , Петер Стормаре
Продукция:  Monster Film
Световен разпространител:  Svensk Filmindustry
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
99 франка
Амбалаж
Веднъж
Вие, живите
Гараж
Една тайна
Импорт/Експорт
Ирина Палм
Катин
Класът
Крале
Кралят на пинг-понга
Любовни песни
Опиум: Дневникът на една луда жена
Отблъскващият град
Отнесен от жената
Посетителката
Посещението на оркестъра
Сватба
Товар 200
Халъм Фоу
Човекът от Лондон
Отнесен от жената
Tatt av kvinnen
Gone With the Woman
Норвегия , 2007, 92 мин, цветен

Отнесен от жената е иронично изследване на модерната романтика, което е привлекателно абсурдно, подобно на номинирания за „Оскар” предишен филм на режисьора Елинг. Безименният главен герой на филма, изигран в летаргично черноглед тон от Тронд Фауза Аурвог, е необикновено инертен ерген, който води хармонично (по собственото му разбиране) съществуване: дълги периоди на работа, последвани от взиране в празното пространство в своя апартамент. Без видима причина червенокосата Мариане (Мариан Саастад Отесен) внезапно започва да се отбива при него със своето неспирно бърборене. На тези посещения той реагира както винаги, когато нарушават спокойствието му: задрямва с надеждата проблемът да изчезне. Но когато се събужда и чува нейния разказ за травмиращо изживяване в детството, той инстинктивно изпитва съпричастие и съдбата му е белязана завинаги. На другия ден Мариане се връща с 12 кашона багаж и ослепително жълт скрин.
Разказан в приказен маниер и с равен, постоянно объркан тон, Отнесен от жената отразява гледната точка на нашия герой, която се движи от отнесеност към неприязненост. Филмът е оплетена комедия за различията между половете: на мъжете са присъщи летаргия, безразличие и предпазливост, а на жените – желание, спонтанност и непостоянство.
Стийв Грейвсток

Петер Нес
Норвежки режисьор, роден през 1960 г. в Осло. Работи предимно в театъра, където има над 25 постановки като режисьор, драматург и актьор. Директор на Новия театър в Осло от 1997 г., в който представя предимно нови норвежки пиеси и спектакли за младежката аудитория.
1999  Тотален махмурлук
2001  Елинг
2004  Просто Беа
2005  Моцарт и китът
2005  Обичай ме утре
2007  Hoppet
2007  Отнесен от жената
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by