English | Български | Пишете ни 
07.03. - 22:30,
Дом на киното

15.03. - 21:15,
Френски културен институт

22.03. - 22:30,
Дом на киното

Режисьор:  Джулиън Шнабел
Оператор:  Елън Кюра
Продуцент:  Джон Килик , Том Сариг
Музика:  Лу Рийд
В ролите:  Лу Рийд , Еманюел Сение
Продукция:  Grandview Pictures/LM Media
ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА
Homo Ludens – Играещият човек
Басейн за принцеси
Брандо
Възгледите на пенсионирания нощен пазач
Давай напред и не забравяй! Една балада за българските герои
Дон Елис: Electric Heart
Заради леля Снеже
Искам да бъда – Джени Грьолман
Коридор #8
Лу Рийд "Берлин"
Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада
Проблемът с комарите и други истории
Развод по албански
Ред Хот Чили Пепърс: Неозаглавен документален филм
След музиката
Срещу течението
Лу Рийд "Берлин"
Lou Reed’s Berlin
Lou Reed’s Berlin
САЩ , 2007, 81 мин, цветен

Лу Рийд и феновете му чакат концерта, представен в този филм 33 години. След парчето “Walk on the Wild Side”, превърнало се в един от най-големите хитове на глем-рока, през 1973 г. Рийд записва „Берлин” – амбициозен концептуален албум, който се явява като рязък и неочакван контраст. Изпълнен с оркестрови аранжименти, той разказва за едни и същи персонажи в няколко песни, изследвайки теми като ревност, ярост и загуба. Първоначалните сурови отзиви убиват надеждите на Рийд и продуцента му Боб Езрин за изпълнение на албума на живо. Но критичната реакция преминава през драматичен поврат: песни като “How Do You Think It Feels?” и “Sad Song” се превръщат в класики; сп. “Rolling Stone”, което някога остро критикува албума, сега го нарежда сред 500-те най-добри.
И така, 33 години по-късно Рийд и Езрин най-после сбъдват желанието си: заедно с музикалния продуцент Хал Уилнър успяват да представят „Берлин” в различни концертни зали по света. Джулиън Шнабел е сценограф и режисьор на продукцията и я заснема в продължение на 5 нощи в Склада „Света Ана” в Бруклин. Дъщерята на Шнабел, Лола, е заснела импресионистичните филми за шоуто, които се прожектират на сцената и подчертават повествователните елементи в музиката.
Операторката Елън Кюра – концертна ветеранка, заснела още и Нийл Йънг: Сърце от злато и Блок партито на Дейв Шапел, улавя действието на сцената ненатрапчиво, предлагайки ни най-доброто място в залата. Рийд, вече прехвърлил шейсетте, си остава тотем на спокойствието. Групата е изключителна, а към нея се присъединяват и завладяващите бек-вокали на Бруклинския младежки хор. Известният певец Антъни (от „Антъни и Джонсънс”) се включва във версията на “Candy Says” – една от няколкото песни на „Велвет Ъндърграунд”, включени в концерта – която е изпълнена толкова мило, че извиква усмивка на стоическото лице на Рийд.
Доста неща са се променили от 1973 г. насам. Самото заглавие „Берлин” е свързано с един разделен град, който вече е обединен. Но отминалото време само прави тези песни още по-специални. Накрая, с изпълнението на “Sweet Jane”, всички са убедени, че чакането си е струвало.
Том Пауърс

Джулиън Шнабел
Американски художник и режисьор, роден през 1951 г. в Бруклин, Ню Йорк. Завършва като бакалавър по изящни изкуства Хюстънския университет и участва в Независимата учебна програма към музея „Уитни”. Първата си самостоятелна изложба прави в галерията „Мери Буун” в Ню Йорк през 1979 г. Оттогава неговите картини са част от много публични и частни колекции по целия свят. За филма си Преди да падне нощта печели Голямата награда на журито във Венеция.
1996  Баския
2000  Преди да падне нощта
2007  Скафандърът и пеперудата
2007  Лу Рийд „Берлин” – docu
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by