English | Български | Пишете ни 
17.03. - 21:00,
Люмиер

20.03. - 19:00,
Euro Cinema

Режисьор:  Борис Десподов
Оператор:  Борис Мисирков , Георги Богданов
Сценарист:  Борис Десподов
Продуцент:  Мартичка Божилова
Музика:  Петър Дундаков
Продукция:  Агитпроп с подкрепата на НФЦ, Програма MEDIA на Европейския съюз и Швейцарската агенция за коопериране и развитие (SDC), в сътрудничество с YLE Co-productions (Финландия) и TSR (Швейцария)
Световен разпространител:  First Hand Films
ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА
Homo Ludens – Играещият човек
Басейн за принцеси
Брандо
Възгледите на пенсионирания нощен пазач
Давай напред и не забравяй! Една балада за българските герои
Дон Елис: Electric Heart
Заради леля Снеже
Искам да бъда – Джени Грьолман
Коридор #8
Лу Рийд "Берлин"
Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада
Проблемът с комарите и други истории
Развод по албански
Ред Хот Чили Пепърс: Неозаглавен документален филм
След музиката
Срещу течението
Коридор #8
Коридор #8
Corridor #8
България , 2008, 74 мин, цветен
Награди:  Берлин 2008 - "Международен форум на новото кино"

Според плановете на Европейския сюъз, най-краткият път от Черно море до Адриатическото крайбрежие и след това към Южна Италия започва от българския пристанищен град Бургас, минава през Македония и стига до албанското пристанище Дуръс. Целта на маршрута е да свърже 926 километра от Европа, където населението е разделено политически от векове. Досега обаче е реализирана малка част от инфраструктурния проект. Режисьорът Борис Десподов решава все пак да предприеме това пътуване. Малко преди да влезе в Македония той изоставя пътя и се качва на влак, който изминава последните 30 километра до границата за три часа. На новите стари съседи им е трудно да се обединят. В Южна България никой няма представа какво представляват „албанците”, а край красивото Охридско езеро витаят вредни слухове за откраднат мерцедес...

Коридор #8 представя моментални снимки от разбитите пътища и полетата, през които някой ден ще минава междуконтиненталния трафик, в съчетание с трагикомичен пътепис от регион, в който мечтата за мъничко щастие - магазинчета, гарантиращи оцеляването – става повод за взаимна неприязън и всякакъв тип ежедневни странности. Една доста различна гледна точка към обединена Европа”.
Бернд Будер

Борис Десподов
Български режисьор, роден през 1973 г. в София. Завършва Националната художествена академия и започва кариерата си като художник. Автор и издател на списанието за култура „Камикадзе”. Сами прави плакатите за филмите си, включително и за Коридор #8. Вече утвърден автор в анимационното ни кино, чиито филми (Митология и Тик-Так) са носители на множество награди, сред които наградата за най-добър анимационен филм – Български филмови награди ‘05; наградата за най-добър анимационен филм на Съюза на българските филмови дейци ‘05; наградата на публиката за
най-добър анимационен филм в Дрезден ‘05. В момента завършва Три сестри и Андрей – хиперреална рисувана анимация. Филмът е спечелил промоционалната награда за съвместни копродукции на млади немски и източноевропейски кинематографисти за 2006 г. на Фондация „Роберт Бош”.
По време на развиването на проекта за филма Коридор #8 се запознава с известния датски документалист Йорген Лет и прави късометражен филм с негово участие, Асансьорът на Шиндлер. Коридор #8 е първият му пълнометражен филм.
2002  Митология – animation short
2004  Тик-так – animation short
2004  Асансьорът на Шиндлер – short
2008  Коридор #8 – docu
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by