English | Български | Пишете ни 
09.03. - 16:30,
Люмиер

Режисьор:  Джон-Пол Дейвидсън
ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА
Homo Ludens – Играещият човек
Басейн за принцеси
Брандо
Възгледите на пенсионирания нощен пазач
Давай напред и не забравяй! Една балада за българските герои
Дон Елис: Electric Heart
Заради леля Снеже
Искам да бъда – Джени Грьолман
Коридор #8
Лу Рийд "Берлин"
Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада
Проблемът с комарите и други истории
Развод по албански
Ред Хот Чили Пепърс: Неозаглавен документален филм
След музиката
Срещу течението
СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ
А сега накъде
Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада
Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада
Michael Palin’s New Europe: Eastern Delight
Michael Palin’s New Europe: Eastern Delight
Великобритания , 2007, 60 мин, цветен

Майкъл Пейлин предприема ново пътуване из Източна Европа в този завладяващ сериал на BBC, като вдишва богатата история на региона, снима изумителните му гледки и разговаря с неговите коренно различни му народи.
До началото на 90-те години, когато пада Берлинската стена, пътуването отвъд Желязната завеса никак не е било лесно и сега Пейлин запълва празнотата в своите преживявания и в тези на мнозина от неговото поколение.
Както и другите негови поредици, Новата Европа на Пейлин е пътуване из страни с богати и многопластови култури. Малцина са оцелели непокътнати, доколкото многобройните войни непрестанно са променяли картата на Европа.
Като започва от планините на Словения, той пътува на юг към Хърватия и през бивша Югославия до Албания, преди да се върне на север и да обхване и България, Румъния, Унгария, Украйна, Чехия, Словакия, бивша Източна Германия, Полша, руския анклав при Калининград (някогашния Кьонингсберг, домът на тевтонските рицари), Литва, Латвия и Естония, разкривайки нови и непознати светове пред милиони зрители.
В епизода Източна наслада Майкъл прави и забележително посещение в Гьореме, където в скалите са издълбани жилища и където се намират някои от най-забележителните църкви от епохата на ранното християнство. Той напуска Кападокия с балон и продължава на изток към границите на нова Европа, която – ако Турция някога се присъедини към Европейския съюз – би включвала Иран, Ирак и Сирия.


Джон-Пол Дейвидсън
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by