English | Български | Пишете ни 
09.03. - 20:30,
Люмиер

10.03. - 21:30,
Френски културен институт

Режисьор:  Джон Видзузи
Оператор:  Патрик Дорън
Сценарист:  Джон Видзузи
Продуцент:  Майк Кайзер , Робърт Ъшър
Музика:  Дон Елис , Милчо Левиев , Сам Фалцоне , "FREE-BOP"
Диктор:  Мари Маккитрик
Изпълнителен продуцент:  Антъни Чарник
В ролите:  Мейнард Фъргюсън , Милчо Левиев , Сам Фалцоне , Фред Шелдън , Пол Богосиан , Ралф Хъмфри , Гюнтер Шулер
Продукция:  Sights & Sounds Films
ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА
Homo Ludens – Играещият човек
Басейн за принцеси
Брандо
Възгледите на пенсионирания нощен пазач
Давай напред и не забравяй! Една балада за българските герои
Дон Елис: Electric Heart
Заради леля Снеже
Искам да бъда – Джени Грьолман
Коридор #8
Лу Рийд "Берлин"
Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада
Проблемът с комарите и други истории
Развод по албански
Ред Хот Чили Пепърс: Неозаглавен документален филм
След музиката
Срещу течението
Дон Елис: Electric Heart
Electric Heart: Don Ellis
Electric Heart: Don Ellis
САЩ , 2007, 84 мин, цветен

Документалният филм Дон Елис: Electric Heart разказва историята на човека Дон Елис, на неговото време и най-важното – на неговата музика…

Това е историята на един от най-новаторските творци на 20 век – музикант, композитор, автор на текстове и аранжименти. Покойният Мейнард Фъргюсън разказва, че като тромпетист Елис никога не е харесвал точно определения звук. Роден в Лос Анджелис и израснал в Минеаполис, той става известен още през колежанските си години в Бостънския университет с неравноделните размери на своите аранжименти. Елис се установява в Ню Йорк. Тромпетите му са специално изработени от Лари Рамирез (Interviewee) от компанията Leblanc-Holton, имат 4 клапи вместо 3 и са 1/4 тон. Това става запазената марка на Дон Елис. Columbia Records подписват с Дон Елис дългосрочен договор за работа с легендарния продуцент Джон Хамънд. Тогава Елис се мести обратно в родния си Лос Анджелис и в края на 60-те и през 70-те често се изявява с рок групи като „Quicksilver Messenger Service” и „Big Brother and the Holding Company”. Във филма са интервюирани членовете на групата "Tears of Joy" – Милчо Левиев, Фред Селдън и Сам Фалцоне.
Няма друг като Елис, нито навремето, нито сега! Той смесва сложни индийски ритми с фантастичния си "Hindustani Sextet", а електрическите звуци на неговите оркестри вдигат на крака публиката в Тенгълууд, Конкорд и Монтрьо. Елис разбира, че му остава малко живот след като получава диагнозата порок на сърдечната клапа. През целия си живот Елис не докосва наркотици, а търси опиянение в уникалната музика, която създава.

Филмът включва концертни кадри, които не са излъчвани от 40 години.

- Джазът въведе нов термин специално за Дон Елис

Джон Видзузи
John Vizzusi
Визузи е роден в Калифорния, но живее в Централна Флорида. Продуцира, пише и режисира документалния телевизионен сериал и ток-шоу Зад независимата камера, който в момента се излъчва по Държавната телевизия. Награждаваният сериал изследва местните независими кинотворци в щата Флорида и се излъчва по The VISION Network в Централна Флорида с аудитория от половин милиона зрители на ден. Визузи стои и зад пълнометражния документален филм От полето до вашата маса, който разказва за цитрусовата индустрия и мигриращите селскостопански работници в югоизточните американски щати. Филмът е излъчен за първи сезон по PBS-POV и в момента се разпространява по света. През 2006 Джон създава Спрете мъчението сега – PSA сериал за Американския съюз за граждански свободи. Чрез собствената си независима филмова компания Central State Productions той продуцира, режисира, снима или пише документални проекти като Чуй ръцете ми, сериала Глух репортер, за Комисията за икономическо развитие на Централна Флорида, за Съвета по американско-ислямските отношения–Флорида, както и Ангели сред нас на Долгер Филм. В момента по световните екрани върви Дон Елис: Electric Heart - новият пълнометражен документален филм на Джон Визузи.
2007  Електрическо сърце: Дон Елис – docu
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by