English | Български | Пишете ни 
12.03. - 20:30,
Люмиер

20.03. - 21:00,
Френски културен институт

Режисьор:  Златина Русева
Оператор:  Пламен Герасимов , Филип Гилберт , Юрислав Чарийски
Продуцент:  Любомир Георгиев
В ролите:  Иво Папазов , Жил Апап , Теодосий Спасов , Корнел Хорват , Золтан Лантош , Петър Ралчев , Ото Лехнер , Янкулов Стоян , Елица Тодорова , Младен Малаков , Матю Добрев , Калман Балок
Продукция:  Good and Bad News/Palimpsest/Art Fest
ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА
Homo Ludens – Играещият човек
Басейн за принцеси
Брандо
Възгледите на пенсионирания нощен пазач
Давай напред и не забравяй! Една балада за българските герои
Дон Елис: Electric Heart
Заради леля Снеже
Искам да бъда – Джени Грьолман
Коридор #8
Лу Рийд "Берлин"
Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада
Проблемът с комарите и други истории
Развод по албански
Ред Хот Чили Пепърс: Неозаглавен документален филм
След музиката
Срещу течението
Срещу течението
Срещу течението
Against the Stream
, 2008, 75 мин, цветен

Един „музикален” кораб пътува по Дунава. Той тръгва от устието на реката, от територията на България и Румъния и се отправя към Европа. Движението му обратно на течението на реката е символ на включването на страните от Източна Европа и Балканите в голямото европейско семейство.
На този необикновен кораб си дават среща културите и музикалните традиции на Изтока и Запада. В продължение на 10 дни той става дом и сцена на виртуозни музиканти от крайдунавските страни. Всички те са уникални творци с различни житейски съдби. Едни от тях са всепризнати „звезди”, други – емигранти, наложили своето присъствие в странство, но изпитващи необходимост да се върнат днес към корените си, трети – все още никому неизвестни, но виртуозни изпълнители, носители на оригинални традиции.
Най-интересните български изпълнители – Иво Папазов-Ибряма, Теодосий Спасов, „Виртуозите от Тракия” (Матю Добрев, Васко Денев, Младен Малаков, Александър Касиянов), сръбският акордеонист и композитор със странна съдба Ивица Вуцела, унгарският цигулар Золтан Лантош, австрийският акордеонист Ото Лехнер, легендата от Изтока, китаристът Енвер Измаилов, румънците „Ягало” – толкова много музиканти-виртуози, събрани на едно място, е огромна провокация и стимул за творческия процес.

Златина Русева
Златина Русева е утвърдена документалистка. Завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност кино- и телевизионна режисура. Филмите, които снима у нас, предизвикват бурната реакция на властта и са възприемани като опити за изкривяване на “красивата” социалистическа реалност. Филмът й Век или ден по случайност успява да напусне границите на България и печели няколко международни награди на кинофестивали в Испания, Германия и Полша. От 1986 г. Златина Русева живее и работи като кинорежисьор и сценарист в Брюксел. Създава филмовата къща “Good and Bad News” (“Добра и лоша новина”), която работи с белгийски и френски телевизионни канали, с хуманитарни организации като “Лекари без граница” и “Солидар”. Филмите й Смърт в Бали, Нощем рибите са червени, Портрет на един човек на властта, Забравени от войната, Зелените портокали на Либерия, Театър на улицата са представени на много международни фестивали и са излъчени по белгийски, френски, швейцарски, германски, английски, бразилски и други телевизии.

За жалост у нас зрителите са имали възможност да видят само два филма на Златина Русева: Лов на вълци, посветен на Висоцки, и Черната тетрадка на Зинаида Гипиус, който разказва за руската революция от 1917 г., видяна през погледа на именитата поетеса.

Дългогодишната работа на Златина Русева с “Лекари без граница”, за които тя изработва серия от документални филми, оставя ярък отпечатък върху нейното творчество. Многобройните й пътувания из цял свят – от Африка до Якутия, Чукотка и Калима, помагат за развитието на многопластовия й поглед към действителността, а срещите с хора, поставени в екстремни ситуации, й помагат да се докосне до истинската същност на човека. Темата за паметта, за запазването на реалните стойности в повратни ситуации, е основна в творчеството й.
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by