English | Български | Пишете ни 
18.03. - 19:00,
Френски културен институт

Режисьор:  Бетина Блюмнер
Оператор:  Матиас Шонинг
Сценарист:  Бетина Блюмнер
Продуцент:  Петер Шварцкопф , Катя Зигел
В ролите:  Клара Райнахер , Тануча Гловац , Мина Бовлинг
Продукция:  Reverse Angle Factory
Световен разпространител:  Reverse Angle
ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА
Homo Ludens – Играещият човек
Басейн за принцеси
Брандо
Възгледите на пенсионирания нощен пазач
Давай напред и не забравяй! Една балада за българските герои
Дон Елис: Electric Heart
Заради леля Снеже
Искам да бъда – Джени Грьолман
Коридор #8
Лу Рийд "Берлин"
Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада
Проблемът с комарите и други истории
Развод по албански
Ред Хот Чили Пепърс: Неозаглавен документален филм
След музиката
Срещу течението
Басейн за принцеси
Prinzessinnenbad
Pool of Princesses
Германия , 2007, 90 мин, цветен
Награди:  Берлин 2007 - "Перспективни диалози" в програма "Ново немско кино"

Докато седят край обществен басейн в Берлин, три 15-годишни момичета обсъждат момчетата и случките от деня. Приятелки още от детската градина, Клара, Мина и Тануча, изглежда, знаят всичко и нищо за живота, уверени, че вече са излезли от детството, но напълно раними и несигурни за бъдещето. Освен, разбира се, в пламенното заключение, че никога няма да бъдат „задръстенячки, които си купуват органична храна“.
С интимността на игрален филм Басейн за принцеси фокусира ненатрапчивата си камера върху ежедневието на тийнейджърките, успешно разкривайки стеснителното им поведение и предлагайки уникален шанс да ги видим на работа, у дома, в училище и докато купонясват. Прецизно подбраните, натуралистични моменти предлагат моментална снимка на израстването в мултинационалния квартал на Берлин Кройцберг, където момичетата с гордост се фукат с превъзходството на имигрантите, с които излизат. Дали ще е мърморене от майката на Клара за двете домашни правила (не се дрогирай и не забременявай), или наивността на Мина, която изживява лятна любов с цялото си същество, неумолимият процес на порастване е дълбоко усетен във филма на Блюмнер, като при това никога не изпада до сантиментална тривиалност. Въпреки че повечето преживявания на момичетата са специфични за съвременен Берлин, филмът напомня, че в някакъв момент всеки от нас е осъществил сложния преход към света на възрастните.
Джонатан Висоцки

Бетина Блюмнер
Германска режисьорка, родена в Дюселдорф през 1975 г. След като учи фотография и медии в родния си град и в Университета „Баухаус“ във Ваймар, тя продължава обучението си с режисура в Киноакадемията „Баден-Вюртемберг“. Дипломният й филм Веригата е излъчен по германския и френския канал Arte. През 2004 г. завършва следдипломен курс в Международното киноучилище в Хавана. Басейн за принцеси е първият й пълнометражен документален филм.
2004  Сладкият живот – docu short
2006  Огърлицата – TV
2007  Голият град – Художничката Пиа Дене - TV docu
2007  Басейн за принцеси – docu
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by