English | Български | Пишете ни 
07.03. - 20:30,
Люмиер

Режисьор:  Андрей Паунов
Оператор:  Борис Мисирков , Георги Богданов
Сценарист:  Лилия Топузова , Андрей Паунов
Продуцент:  Мартичка Божилова
Продукция:  Агитпроп/ITVS Intl./Filmtank Hamburg съвместно с ZDF/Arte/Sundance Channel/Channel4/Humanist Broadcasting Foundation/YLE Teema
ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА
Homo Ludens – Играещият човек
Басейн за принцеси
Брандо
Възгледите на пенсионирания нощен пазач
Давай напред и не забравяй! Една балада за българските герои
Дон Елис: Electric Heart
Заради леля Снеже
Искам да бъда – Джени Грьолман
Коридор #8
Лу Рийд "Берлин"
Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада
Проблемът с комарите и други истории
Развод по албански
Ред Хот Чили Пепърс: Неозаглавен документален филм
След музиката
Срещу течението
Проблемът с комарите и други истории
Проблемът с комарите и други истории
The Mosquito Problem and Other Stories
, 2007, 100 мин, цветен
Награди:  Кан 2007 - "Седмица на критиката" програма; Карлови Вари ’07 – Диплом за пълнометражен документален филм; Призрен (Косово) – Голямата награда; Мотовун (Хърватия) – Голямата награда „От Албания до Австрия”; Сараево – Наградата за човешки права; „Златен ритон” (Пловдив) – Награди за операторско майсторство и за продуцент; Торонто – програма „Реалност в ролка”; Лондон – Наградата „Гриърсън” на Британския филмов институт за най-добър пълнометражен документален филм

Разположен на брега на река Дунав в Северна България, град Белене страда от криза на идентичността. Между 1949 и 1959 г. на близък остров е бил разположен небезизвестен комунистически лагер. В момента Белене е в 25-ата година откак край него се работи по друг проект, който, ако бъде завършен, обещава да донесе икономическа благодат: втората в страната атомна електроцентрала. Проблемът с комарите и други истории е ексцентричният, трагикомичен документален филм на Андрей Паунов за мрачното минало, което властва над съненото, тормозено от комари население на града.
Ужасяващата история на местния концентрационен лагер и вероятните вредни ефекти от атомните амбиции на Белене са доста прикрити в ежедневните разговори на местните жители. Вместо това комарите – една тегоба, която е останала постоянна въпреки основните занимания в града – са постоянен предмет на дискусии. Да опишем обитателите на града просто като колоритна група, ще бъде израз на силно подценяване: сред тях има пияни ловци на глигани, мажоретки от Техникума по ядрена енергетика „Мария Кюри”, поклонник на пианото, войници от близката база на НАТО, както и лаконичен бивш кмет, който е работил за тайните служби и е бил надзирател в лагера.
Все пак една фигура въплъщава проблемното наследство на Белене най-добре: Юлия Ръжгева, бивша надзирателка, излежала присъда от 3 години и половина за убийство, въпреки че не се е признала за виновна. Дъщеря й Пенка обсъжда влиянието на присъдата над семейството им, тъй като Ръжгева се самоубива през 2005 г., вече в напреднала фаза на Паркинсън.
Режисьор и на популярния Георги и пеперудите, Паунов се наслаждава на абсурдните ситуации, които открива в Белене, но и запазва ироничното си чувство за хумор чрез искреното съчувствие към героите си – както към тези, които има от какво да се срамуват в миналото си, така и към останалите. Той демонстрира и майсторски контрол на настроението, като никога не опростява сложната историческа обусловеност, характерна за бившия Съветски блок. Проблемът с комарите и други истории е очарователно богат с неочаквани съпоставки – и забавни, и провокативни.
Димитри Ейпидес

Андрей Паунов
Андрей Паунов
Български режисьор, роден през 1974 г. в София. Завършва кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ през 2000 г. Автор е на разкази, поезия и няколко късометражни филма. Дебютният му пълнометражен филм Георги и пеперудите е носител на множество международни награди, сред които и „Сребърен вълк” от Международния фестивал за документално кино в Амстердам.
1995  Кратък филм за Юрий Гагарин – short
1998  По пътя към Тувалу – short
2001  Люси Цак Цак – short
2004  Георги и пеперудите
2007  Проблемът с комарите и други истории
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by